perjantai 21. maaliskuuta 2014

Köyhän miehen luonnetesti

..tai ehkei kuitenkaan. Vain teini-ikäisen tytön pohdintoja ensimmäisen koiransa luonteesta. Täältä pesee!

Aluksi tokaisen vielä että ei, en tiedä oikeasti mitä kaikki luonnetestissä mitattavat ominaisuudet syvimmillään tarkoittavat. Tietoni perustuvat vain siihen, mitä olen netistä lukenut. Ja tämä teksti tulee lukea varsin kevyellä mielellä, koska sellaisella minäkin sen alunperin kirjoitin.

Alusta asti, kun Jedi meille saapui, olen ajatellut että se ei ole ihan tavanomainen sheltti. Aluksi se oli sen takia ettei se pentuna haukkunut oikeastaan koskaan, sitten siitä kuinka kaikki kehuivat sitä niiin avoimeksi ollakseen sheltti. Olenkin vähän pohtinut että millainen sitten on tavanomainen, rotumääritelmän mukainen sheltti luonteeltaan, ja miten Jedi siitä eroaa, mikäli eroaa.

Luonnetesteissä shelttien tulokset ovat olleet hyvin laidasta laitaan. Osittain johtuu varmasti siitä, kuinka pieni osa shelteisä käy testissä, jos prosentti olisi suurempi niin otantakin olisi varmasti totuudenmukaisempi kuvaus. Keskimäärin pistemäärä tuntuu olevan siinä sadan paikkeilla. Tietystikin osamäärät merkitsevät enemmän kuin kokonaispistemäärä, mutta se minulle kaikkein tärkein osa-alua, hermorakenne, on kertoimeltaan niin suuri että jonkin näköistä osviittaa näkee kyllä jo kokonaispisteistä. Myös toimintakyky on tärkeää niin arkielämässä kuin harrastuksissa. Suurin osa shelteistä saa toimintakyvystä kohtuullista ja hermorakenteesta hieman rauhaton, ja ne ovat mielestäni tällaiselle seurakoira/harrastuskoiralle varsin riittävät pisteet.



 Tulevaisuudessa tahdon Jedin käyttää luonnetestissä, sen vuoksi että tiedän tarkemmin sen luonteesta ja palautumiskyvystä, mutta myöskin siksi että osaan peilata sen tuloksia muiden koirien tuloksiin. Toivoisin sitä kautta saavani parempaa käsitystä siitä, mitä se tarkoittaa, että koiralla on vaikkapa toimintakyky riittämätön, tai pieni, tai kohtuullinen. Mikäli Jedi arvioitaisiin toimintakyvyltään riittämättömäksi, tietäisin mitä se käytännössä tarkoittaa. Vielä en voi tarkasti sanoa, millainen on arkielämässä toimintakyvyltään riittämätön koira, mutta kun olen pentueita tutkinut, niin kyllä se riittämätön sanana saa vähän minut varuilleni. Se ei kuulosta hyvältä, haluaisinko tuollaisesta koirasta itselleni pentua?

Tässä nyt olen vähän pohtinut, millaiset ovat Jedin luonneominaisuudet, sen perusteella miten olen nähnyt sen reagoivan erilaisiin tilanteisiin.

Toimintakyky

Tämä osio mittaa koiran kykyä tehdä ratkaisuja sille uusissa ja yllättävissä tilanteissa. Toimintakykyä ilmaisee yhtälailla puolustautuminen kuin pakokin, toimintakyvyttömyys ilmenee koiran pyrkiessä joko mitätöimään tilanteen, tai sen muutoin jähmettyessä paikalleen mitään tekemättömäksi.


Itse ehkä veikkaisin Jedin toimintakykyä kohtuulliseksi. Mielestäni se palautuu arjen yllätyksistä varsin nopeasti. Yhtenä päivänä tuli metsässä lenkillä ollessamme vastaan hevonen. Eihän Jedi ole sellaista aiemmin nähnyt kuin kaukaa, ei sellainen ole koskaan sitä lähestynyt. Täysin uusi tilanne siis. Menin tien laitaan ja Jedi haukkui, ei mielestäni pelokkaasti vaan (oman käsitykseni mukaan) puolustautuakseen. Pysy kaukana, hepo! Hevosen mentyä ohi Jedi hiljeni ja jatkoi normaalia elämää. Kun päästin sen vapaaksi, se ei muistanut minkään kummallisen asian tapahtuneen vaan jatkoi iloista kirmailuaan. Kuitenkaan en itse sanoisi sen toimintakykä hyväksi saatika suureksi, sillä se on välillä harrastuksissa osoittanut pientä paineistumista. Ei suurissa määrin, mutta kuitenkin niin että olen asian huomannut. En ole täysin varma, liittyykö se toimintakykyyn vai hermorakenteeseen vai näiden yhteistyöhön, mutta kyllähän sen kyky toimia kärsii, kun se ei pysty keskittymään täysillä tehtävään vaan tuntee itsensä epävarmaksi?



Hermorakenne

Tämän osion pistekerroin on testin suurin syystäkin; koiran hermojen vahvuus on sen tärkeimpiä jokapäiväiseen elämään vaikuttavia tekijöitä. Tämä ominaisuus ei ole mitenkään omistajan vaikutettavissa. Syntyään hermoheikkoa koiraa ei voi esimerkiksi pentuajan totuttamisella parantaa. Samoin perimältään hyvähermoinen koira kestää merkittävästi enemmän "kolhuja" elämässään niiden vaikuttamatta sen käyttäytymiseen.


Hermorakenteesta en uskalla minkäänlaista arvioita heittää. Se on niin suuri kokonaisuus, ettei minun tietämykseni riitä moista arvioimaan. Jedi ei kuitenkaan ole koskaan "lost it", pakka on tähän mennessä pysynyt kasassa. Jos sillä kovin surkea herkorakenne olisi, luulisin sen jo arjenkin tapahtumissa näkyneen. 

Puolustushalu

Tätä kuten muitakin ominaisuuksia arvioitaessa pyritään luonnetestissä arvioimaan nimenomaan halua puolustaa omistajaansa (=laumaansa), ei opittua kykyä.


Tuo aiemmin mainitsemani kohtaaminen hevosen kanssa sai minut miettimään myös Jedin puolustushalua. Se ei haukkunut pelokkasti selkäni takana, vaan pyrki menemään eteeni ja vaikutti varsin itsevarmalta. Samanlainen se on ollut joskus aiemmin uhkaavan tilanteen tulessa eteen, kuten kerran kun lähistöllä joku ampui suhisevia raketteja maaliskuussa, eikä Jedi nähnyt mistä ääni tulee. Ehkä siltä siis löytyy puolustuhaluakin jossain määrin.



Taistelutahto

Testissä tuomari koettaa saada koiran taistelemaan kanssaan esim. kankaanpalasta. Mikäli koira ei halua taistella tuomarin kanssa, omistaja voi aloittaa taisteluleikin, jota tuomari sitten jatkaa. Vaikka koira ei leikkisi ollenkaan, näkyy taisteluhalu muissakin luonnetestin osasuorituksissa (esim. kelkkakokeessa). Pelkkä leikkiminen ei siis ratkaise annettavaa arvosanaa.

Taisteluhalua Jediltä löytyy, sen olen harrastuksissa huomannut. Lelupalkka on paras palkka ja repiminen mahtavaa. En kuitenkaan tiedä, miten Jedi suhtautuisi testissä, jos se joutuisi leikkimään vieraan ihmisen kanssa esineellä, joka ei olisi sen rakas repimislelu. Ehkä sen taisteluhalukin siis olisi plussan puolella, vaikkei tuskin ihan suureksi sitä arvioitaisikaan.Tietystikin siihen vaikuttaa kuinka taisteluntahtoiselta Jedi vaikuttasisi myös muissa testin osioissa, siksi en voi olla varma kun sitä vain tällä tavalla arvioin.



Temperamentti

Temperamenttia tarkkaillaan koko testin ajan sillä kuinka ”viriili” koira on, kuinka paljon se havainnoi ympäristöään, temperamentin ollessa liian korkealla, häiritsevät kaikki ympäristön tapahtumat sen keskittymistä tilanteisiin.

Temperamentti on ehkä helpoin arvioida kokemattomanakin; tiedän että Jedi on vilkas koira. Se reagoi varsin vahvasti ympärillä tapahtuviin asioihin ja on varsin häiriöherkkä. Siitä, kuinka vilkas se on, en osaa tarkemmin sanoa. Vilkas, kohtuullisen vilkas, erittäin vilkas vai häiritsevän vilkas?

Terävyys
Testitilanteessa koira on kytkettynä lyhyestä taluttimesta seinään. Tarkoitus on mitata koiran kykyä puolustaa itseään, ja sitä, miten nopeasti se kykenee uhkan jälkeen palautumaan ennalleen ja antaa ystävälliseksi muuttuneen uhkaajan koskea itseensä. Tämä ominaisuus on synnynnäinen eli sitä ei pysty koiralle opettamaan.


Terävyydestä en siitäkään osaa arviota heittää, koska testiä vastaavaa tilannetta ei ole koskaan tullut. Emme ole törmänneet aggressivisiin uhkaajiin. Se olisikin mielenkiintoista nähdä, miten Jedi reagoi uhkaan, siinäkin syy miksi luonnetestissä käynti minua kiinnostaa.
  


Kovuus

Ohjaajan kanssa kulkeva koira pelästytetään esimerkiksi kulman takaa äkkiä sen eteen avatun sateenvarjon avulla. Koiraa ei päästetä selvittämään mitä tapahtui, vaan ohjaaja vie sen pois paikalta heti varjon avautumisen jälkeen. Hetken päästä ohjaaja palaa koiran kanssa tapahtumapaikalle. Tässä testataan koiran ”muistia” ikävien asioiden suhteen: pystyykö koira tulemaan äsken kohtaamaansa ikävään tilanteeseen heti uudelleen vai pitääkö sitä houkutella.

Rotumääritelmän mukaan sheltti on monien paimenkoirien tapaan pehmeä rotu. Sheltti siis rodunmukaisesti muistaa pahat asiat melko vahvasti. Suurin osa shelteistä saakin arvioksi hieman pehmeä tai pehmeä. Liika pehmeys on mielestäni pahasta, jos jokainen arjessa kuuluva kolaus ja räminä piirtyy koiran muistiin liian tarkkaan. Mielestäni Jedi on osoittanut olevansa luonteeltaan varsin kova ollakseen sheltti. Tässä pari päivää sitten kun treenasimme tokoa, astuin vahingossa Jedi jalan päälle. Se kavahti vähäsen kauemmas, mutta tuli taas heti seuraamaan eikä näyttänyt muistavan mitään. Silloin kun Jedillä oli vähän "mörköikää", se haukkui joitain kummallisia asioita aina silloin tällöin. Minun ei tarvinut koskaan siihen pahemmin reagoida, riitti että menin kummallisen asian viereen seisomaan niin Jedikin tuli tutkimaan ja totesi asian vaarattomaksi.



Luoksepäästävyys 

Alkuhaastattelutilanne ja koiran suhtautuminen tätä ystävällisesti lähestyvään tuomariin määrää pääosin tämän arvosanan muodostumisen. Sitä tarkkaillaan ja testataan kuitenkin koko testin suorittamisen ajan.

Jedi on, kuten aiemmin mainitsin, varsin avoin. Se ei kuitenkaan ole ylitsevuotavan sosiaalinen, vaan avoin varsin shelttimäisellä tavalla. Tykkää ihmisistä ja antaa tutkia itseään ja useimmiten menee häntä heiluen moikkaamaan sen luokse tulleita ihmisiä. Joskus se on varautuneempi joitain ihmisiä kohtaan, lähinnä hyvin pitkiä miehiä. Uskon tämän luonteenpiirteen tasaantuvan iän myötä, luultavimmin se on liittynyt mörköikään.

Laukauspelottomuus
 
Testataan koiran pelottomuus äkillisiä kovia ääniä kohtaan.

 Jedi ei ole koskaan pelästynyt kovia ääniä ja se oli uutenavuotena, kun oli pikkupentu ja nyt päälle vuoden vanhana, aivan rennosti. Ei hätkähtänyt paukahduksia edes kun kävimme ulkona. Uskoisin Jedin saavan arvioksi laukausvarma tai vähintäänkin laukauskokematon.

Jos joskus sinne testiin mennään niin näkee onko tulos kuinka paljon erilainen omien näkemysteni kanssa. Ja varmasti vaikuttaisi myös se että Jedi on vanhempi. Jos Jedin testitulos vastaisi omia arvioitani, niin se saisi aika korkeat pisteet shetlanninlammaskoiralle.

Analysoivatko muutkin koiransa käytösmalleja vai olenko ihan outo? :D

5 kommenttia:

  1. Pakko kysyä, että miten olet tehnyt nuo välilehdet tuonne sivun yläreunaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensin tein sivut bloggerin Sivut-kohdassa ja sitten Ulkoasussa laitoin ne tuonne ylös.

      Poista
  2. Olen jo pitemmän aikaa ihmetellyt, että miksi shetlanninlammaskoiria käytetään niin vähän luonnetesteissä. Omasta mielestäni esimerkiksi jalostukseen käytettävien urosten, joilla teetätetään monia pentueita, olisi hyvä käydä testeissä. Yleensä pennunostaja näkee emän, mutta isää ei välttämättä, jolloin olisi kiva olla mustaa valkoisella siitä, millainen koira on kyseessä. Itse aion myös oman koiran kanssa mennä luonnetestiin, joten ehkä tulevaisuudessa suurempi osa shelteistä tulee käymään luonnetestissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä. Ehkä osittain syynä on se, että on aika paljon näitä herkempiä shelttejä, joilta menisi kauan palautua tuollaisesta henkisestä rasituksesta, että koiran omistaja ei tahdo rasittaa koiraa niin paljoa. En kylläkään ole sitä mieltä, että tällainen koira olisi ideaali jalostuskoira, niin mielestäni varsinkin jalostuskoiria voisi käyttää useammin. Se luonnetesti kun maksaakin saman verran kuin yksi näyttelykäynti.

      Poista
    2. Tai siis tarkoitin että useampi jalostuskoira voisi käydä testissä. Jokainen koira toki vain kerran. :D

      Poista