lauantai 20. syyskuuta 2014

MH-luonnekuvaus 20.9.2014 - reipas nuorimies

Jedin sekä minun totuuden hetki koitti tänään; sain käsitystäni piskin luonteesta hieman vakaammalle pohjalle.
Jedi suoritui luonnekuvauksesta todella hyvin, ei paineistunut missään vaiheessa ja käyttätytyi aika samalla tavalla kuin kuvittelinkin, mutta tuli sieltä muutama yllättäväkin seikka esille.

Testi alkoi kontaktilla. Jedi oli oma itsensä, vilkaisi testinohjaaja (eli TO) ja sitten jatkoi haistelua. Lähti mukaan, mutta edelleenkään ei vaan kiinnostanut. Jedi vain on pidättyväinen sanan syvimmissä merkityksissä. Käsittelyn se hyväksyi, vähän oli sellainen inhoava ilme mutta kuten tavallista, ei väistänyt tai vastustanut.

Seuraavaksi oli leikkiminen, leluna oli sellainen paksu paloletkun pala. Jedi kyllä innostui, mutta ei ottanut lelua suuhun tai alkanut taistelemaan TO:n kanssa. Ei ihmekään, kun lelu olisi vain vaivoin edes mahtunut sen suuhun, jos olisi ollut pienempi lelu niin varmasti olisi leikkinyt. Tämä ei siis oikein mielestäni kuvaa Jediä. Mielestäni MH-kuvauksessa voisi olla vaikka edes muutamaa eri kokoluokkaa noita leluja, nyt kun on sama lelu oli sitten kyseessä saksanpaimenkoira tai chihuahua. 
1a. Kontakti - tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b. Kontakti - yhteistyö: 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta
1c. Kontakti - käsittely: 3 Hyväksyy käsittelyn 

2a. Leikki 1 - leikkihalu: 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
2b. Leikki 1 - tarttuminen: 2 Ei tartu, nuuskii esinettä
2c. Leikki 1 - puruote ja taisteluhalu: 1 Ei tartu esineeseen


 Näiden jälkeen oli takaa-ajo eli saalisvietin testi. Ilmeisesti viehe oli Jedille liian kaukana ja huonosti näkyvissä, sillä se ei oikein innostunut jahtaamaan. Yleensä se yrittää aina jahdata kaikkia lentäviä lehtiä ynnä muuta. Nyt Jedi ensimmäisellä kerralla aloitti jahtaamisen mutta unohti puolivälissä mitä on tekemässä. Toisella kerralla se ei jahdannut ollenkaan. Piti kuitenkin vähän haukulla kommentoida että tuolla menee jotain.3a. Takaa-ajo 1. kerta: 2 Aloittaa, mutta keskeyttää
3b. Tarttuminen 1. kerta: 1 Ei kiinnostu saaliista
3a. Takaa-ajo 2. kerta: 1 Ei aloita
3b. Tarttuminen 2. kerta: 1 Ei kiinnostu saaliista


Tämän jälkeen oli aktiviteettitason testaaminen. Yksinkertaisesti minun piti vain seisoa kolme minuuttia paikallani passiivisena. Jedi oli yllättäen hieman rauhaton, vinkui hieman aina välillä. Veikkaan että se johtui siitä että oltiin agilityhallillamme ja testi oli aloitettu leikkimisellä ja vieheellä. Sen viretila oli siis aika korkealla. Jedi kuitenkin rauhottui ajan lopussa joten ei tullut mainintaa rauhattomuudesta. Videomateriaalia on, mutta se on hieman huonosta kuvakulmasta ja ei siinä ole kuin kolme minuuttia paikallaan pönöttämistä, niin en sitä jaksanut laittaa.


4. Aktiviteettitaso: 3 Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja


Seuraavaksi etäleikki. Vähän matkan päässä oli siis ihminen, joka ensin vaikutti uhkaavalta, mutta sitten riisui viittansa ja kutsui koiraa leikkimään. Jediä ei kamalasti kiinnostanut ja lopussa se meni vähän haukkumaan. Tämä tuli kuitenkin liian myöhään että olisi tullut mainintaa uhkasta/aggressiosta.
5a. Etäleikki - kiinnostus: 2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5b. Etäleikki - uhka/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä
5c. Etäleikki - uteliaisuus: 1 Ei saavu avustajan luo
5d. Etäleikki - leikkihalu:  1 Ei osoita kiinnostusta
5e. Etäleikki - yhteistyö: 1 Ei osoita kiinnostusta


Etäleikin jälkeen alkoi hieman ikävämpi puolisko. Ensin yllätys- eli haalaritesti.  Maasta siis ponnahtaa pystyyn haalari ja tarkkaillaan miten koira reagoi. Jedi ei misään nimessä ole mikään tyhmänrohkea koira, se kyllä säikähtää asioita ja sen tapa vastata on pako. Se ei kuitenkaan mene kauas, mutta kääntää vähintään päästä ja sekin tulkitaan paoksi. Haalarilla Jedi tuli melko nopeasti tutkimaan eikä myöhemmin muistanut lainkaan että olisi mitään ikävää tapahtunut.
6a. Yllätys - pelko: 4 Pakenee enintään 5 metriä
6b. Yllätys - puolustus/aggressio: 1 Ei osoita uhkauseleitä
6c. Yllätys - Uteliaisuus: 3 Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo sen edessä
6d. Yllätys - jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
6e. Yllätys - jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin


Seuraavaksi oli ääniherkkyystesti. Vähän samantyylinen kuin edellinen, tällä kertaa käveltiin suoraan ja vieressä on räminälaite josta tulee ääntä. Jedi reagoi vahvemmin kuin haalarilla, lähti hieman kauemmas. Semyöskin tarvitsi enemmän tukea että tuli katsomaan, minun piti mennä kyykkyyn ja vähän jutella iloisesti jolloin se tuli. Minusta kyllä vaikutti että Jediä ei vain kiinnostanut. Loppukommenteissa tuomari mainitsi että Jedi tuli kuitenkin heti kun minä vähän houkuttelin, vähän asenteella että "ai, sä halusit että tuun kattomaan, no oisit heti sanonut".
7a. Ääniherkkyys - pelko: 4 Pakenee enintään 5 metriä
7b. ääniherkkyys- uteliaisuus: 2 Menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja on kyykyssä ja houkuttelee koiraa
7c. Ääniherkkyys - jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä
7d. Ääniherkkyys - jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.


Nämä kaksi testiä osoittivat sen, että Jedi ei ole erityisen pehmeä (ehkä sellainen hieman pehmeä korkeintaan). Se reagoi näihin yllätyksiin aika vahvasti, mutta ei jäänyt muistelemaan mitään.
Seuraavaksi olikin aika mielenkiintoinen kohta! Nimittäin aaveet. Jedi pillastui heti alussa haukkumaan. En olisi kuvitellut että pienestä söpöstä koirasta löytyy noinkin paljon puolustushalua. Kuitenkin kun aaveet eivät uskoneet, Jediä alkoi vähän pelottaa että selviänkö tästä ollenkaan ja meni taakseni haukkumaan. Ei kuitenkaan yrittänyt paeta. Jedi meni vähän lukkoon ja jäi haukkumismoodiin ja sillä kesti aika kauan ennen kuin uskalsi tulla katsomaan että keitä ne haaveet todellisuudessa olevat.


8a. Aaveet - puolustus/aggresio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
8b. Aaveet - tarkkaavaisuus: 4 Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja
8c. Aaveet - pelko: 4 On enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8d. Aaveet - uteliaisuus: 2 Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa
8e. Aaveet - kontaktinotto aaveeseen: 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan

Sitten olikin enää jäljellä toinen leikki ja laukaukset. Leikki on sen takia myös lopussa, koska se kuvaa kuinka paljon koira kuormittui tai paineistui testin aikana. Mikäli koira on mielestään kokenut todella kovia, ei se enää innostu leikkimään. Jedi ei tuomareiden mukaan paineistunut missään kohtaa testiä ja lopussa se leikkikin täysin samalla tavalla kuin alussakin. Laukauksissa olisi voinut leikittää koiraa, mutta en tiennyt innostuisiko Jedi ollenkaan leikkimään. Se ei yleensä väsyneenä jaksa taistella, enkä myöskään halunnut että se yhdistäisi ikävää tunnetta laukauksesta leikkimiseen, mikäli se pelästyisi.  Niinpä me juoksimme yhdessä ympyrää. Ensimmäiset kaksi laukausta tulivat tämän juoksemisen aikana. Ensimmäiseen Jedi reagoi säpsähtämällä, lisäksi sen häntä käväisi vähän koipien välissä. Palautui kuitenkin nopeasti. Toisen laukauksen aikana se oli kiinnostuneempi ja häntäkin nousi ylemmäs. Loput kaksi laukausta tuli niin että sekä minä etä Jedi seisoimme paikallamme, niihin Jedi ei enää reagoinut ollenkaan.

Jedi yllätti minut siinä, että innostui vielä testin päätyttyä leikkimään! Jedi ei ole mikään äärimmäisen leluhullu tai taistelunhaluinen vaikka se tykkääkin leikkiä, lisäksi olisin kuvitellut että se olisi kuormittunut testin aikana enemmän. Tällöin sen leikkihalut olisivat olleet vielä alhaisemmat. Mutta mitä vielä, ihana, reipas poika!

9a. Leikki 2 - leikkihalu: 3 Leikkii - aktiivisuus liääntyy/vähenee
9b. Leikki 2 - tarttuminen: 2 Ei tartu, nuuskii esinettä

10. Ampuminen: 2 Häiritsevyys lisääntyy leikin/passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön

Oli varsin avartava ja mukava kokemus. Olin tosi ylpeä Jedistä, koska se oli oma reipas itsensä läpi koko testin! Tuomari jutteli lopussa mainiten mm. että Jedi on reipas nuorimies, ei kovin pehmeä, laukauskokematon mutta siis kuitenkin ihan laukausvarma ja nämä ominaisuudet ovatkin tärkeitä harrastuskoiralla. Aika paljon tuomarin kommentteja olen sisällyttänyt noihin osioiden kuvaamiseen, mutta jos jotakuta kiinnostaa/epäilee minun sanaani niin tässä vielä nuo kommentit!

2 kommenttia:

  1. Jedi vaikuttaa kyllä mainiolta pakkaukselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kyllä itse tykkään hirveesti sen luonteesta. Ei mikään ihan nössö :)

      Poista