torstai 19. joulukuuta 2013

Pari sanaa aiheesta RUOKA

Aika tasaisin väliajoin mä tänne avaudun Jedin nirsoilusta ja sen ruokinnasta. Nyt on taas väliraportin aika ;) Mähän yritän koko ajan saada Jediä vähän lihomaan, kun se kovin hoikka on. Vaa'an lukemat on aina näyttänyt tosi pieniltä verrattuna muihin koiriin, tai siis muihin samankoirkuisiin sheltteihin että olisi suht vertailukelpoisia lukemia. Vähän mua aina ihmetytti kun Jedi tuntui painavan useamman kilon vähemmän kuin samankorkuiset rotutoverit, vaikka se ei mitenkään hirvittävän laiha olekaan - hoikka, mutta kylkiluiden ympärillä on kuitenkin vähän tavaraa. Päätinpä sitten eräs kaunis päivä mitata sen korkeuden uudelleen ja lukema oli tällä kertaa 38,5 cm, puolitoista senttiä vähemmmän. Oho. Paino ei siis enää ihan niin pieneltä vaikuta.

Projekti Lihotus ei ole kovin kehuttavasti mennyt. Useampi kuukausi on jo kulunut, mutta Jedi on lähinnä laihtunut! Alussa se painoi inasen päältä 6 kg, se käväisi seiskan lukemissa ja tällä hetkellä se on palttiarallaa 6,7 kg. Huoh. Sillä on aina joskus sellaisia paastopäiviä kun se ei vaan tahdo syödä ollenkaan, ja joskus se syö useamman kerran viikossa kupin tyhjäksi. Useimmiten se syö noin puolet tai enemmän, jättää kuitenkin vähäsen. Voisihan sille toki vähemmänkin antaa, mutta silloin se ei ainakaan lihoisi. Varsin tuskastuttava asia, eihän yleensä koiranomistajat joudu tällaisten asioiden kanssa painimaan, pikemminkin liiallisen ahneuden...

Useamman kerran olen kyyneleitäkin tirautellut yksinkertaisesti Jedin nirsouden takia. Se on yllättävän rankkaa, uskokaa pois. Kaiken näköisiä vippaskonsteja ollaan yritetty, erilaisia ruokintatapoja ja ruokamerkkejä. Aina ollaan kuitenkin oltu sillä periaatteella että jos ei syö niin silloin ei tipu yhtään mitään ennen seuraavaa päivää, ja tällöinkin se sama annos nenän eteen, kyllä se sitten syö kun sen on nälkä. Ei sekään ole näyttänyt Jedin kaaliin uppoavan, ehkei se vaan välitä. Nyt olen kuitenkin päättänyt olla streessamatta tästä enää yhtään enempää. Se ei suuhteessa paina niin vähää kuin luulin sen painavan, nuoren (agility)koiran on syytäkin olla hoikka, se saa massaa myöhemmin ja ehkä Jedi ei vaan tarvitse niin paljoa ruokaa. Sitä paitsi, jos minä olen joka kerta vahtaamassa kupilla että voi ei, toivottavasti se syö, no ei se kuitenkaan syö, niin luulenpa että sekin mielentila tarttuu Jediin. Ei siis stressiä. Sillä on kuitenkin lihaksiakin ihan mukavasti, ainakin verrattuna parin kuukauden takaiseen. Syököön siis ihan niin paljon kuin huvittaa.

Älä ole mamma vihainen. Ollapa taas pikkupentu talossa... <3

6 kommenttia:

 1. Tiedän tasan tarkkaan miltä toi tuntuu kun koira ei syö :( Kun toista päivää laittaa saman ruuan nenän eteen ja koira vaan kääntyy inhoava katse naamallaan pois, tulee aika toivoton olo. Sitten kun se lopulta syö, ei mene pitkään kun taas alkaa paasto. Koita siinä nyt sitte koiraa lihottaa. Niinkuin sanoit niin se on rankkaa :/ nimim. Nirso sheltti täälläkin

  VastaaPoista
 2. Mä niin tunnen ton tuskan. Atlaksen kanssa kans tapeltu asiasta ihan tarpeeks kauan. Nyt on kyl viimenen viikko-pari menny aika mukavasti! Atlas ei saa paljoakaan ylimäärästä ruokaa (esim luita, herkkuja jne.) päivän aikana vaan lähes kaikki on nappulaa. Mittaan annoksen (jonka määrää oon pudottanu 2dl --> 1,5-1,75dl) valmiiks kuppiin ja treeneissä, lenkillä jne. palkkaan nappulalla. Saa suurimman osan ruuasta mun käden kautta. Jos jotain jäljelle jää, saa sen lopun illalla - eli vaan kerran päivässä. Tänään pitkästä aikaa oli päivä kun en kerenny treenaileen, niin annoin koko annoksen illalla - ja söi kaikki!

  Meillä ainakin toi on auttanu. Ei paljo mitään ylimäärästä, nappuloilla palkkaa, korkeintaan kerran päiväs kupissa ruoka - jos ollenkaan. Tietty te ootte kyl kokeillu vaikka mitä :/ itelläkin pari kertaa vähä itku silmäs ollu kun ei toi oikeen syö. Toi on kyl hyväs lihas, mutta se vaan on tollasta pelleilyä kun kokeiltiin lihaa jossain kohtaa.. Tietää, että parempaakin olis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Jedihän saa kanssa vain kerran päivässä ruuan, muuten se menee ihan pelleilyksi. Luita olen silloin tällöin syötellyt hammasputsaukseksi mutta se taas johtaa juuri siihen ettei se ruoka maita... Olen myös kokeillut tuota että Jedi ansaitsee ainakin osan ruuastaan, mutta se on hankalaa kun sille ei yleensä kelpaa ne nappulat kädestä. Vaan jos sillä on oikeasti tosi nälkä, eli ei ole päivään-kahteen syönyt niin saattaa huolia ne nappulat sellasenaan. NEUn ruuat kelpaa Jedille aika hyvin, joten taidan alkaa nyt syöttää enempi niitä. Päivä kerrallaan meiningillä mennään nyt, uskon että jossain vaiheessa päästään Jedin kanssa yhteisymmärrykseen :)

   Poista
 3. Onko raakaruokinta täysin pois suljettu vaihtoehto vai onko sitäkin kokeiltu tuloksetta?

  Haluatko kasvattaa lihas- vai rasvamassaa? Jos rasvamassaa niin kannattaa antaa NEUn tuotteista HeviNEU-versiota, joka on muita tuoteperheen ruokia jytkympää ja täten sillä voi vähän nopeammin nostaa rasvamassaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin Jedille lisää sekä lihas- että rasvamassaa, mutta tavoitteena olisi ensiksi saada sitä hieman pulskempaan kuntoon ja sitten kasvatella lihaksia, kun eivät ne lihaksetkaan kasva jos ei ole energiaa. En ole varma onko tuo pakkasessa oleva NEU sitä perus- vai heviversiota, mutta ensi kerralla on kyllä tuo rasvaisempi versio ostoslistalla :)

   En uskalla oikein kokonaan siirtää raa'alle, kun ei riitä oikein minun tietämykseni, raha eikä pakkasen tila siihen. Lisäksi Jedi ei yhtään tykkää esim. lohesta, maksasta tai porosta, etten sitten tiedä mistä saisin esimerkiksi D-vitamiinia annettua sille tarpeeksi. Ollaan nyt jo puolisen vuotta syötelty sille sekaruokaa, eli lihoja, sisäelimiä ja päälle nappulaa tai NEUta, tai kaikkea sekaisin.

   Poista