torstai 27. helmikuuta 2014

Neuleohje: shelttilapaset

Facebookin puolella tuli kyselyjä noiden tekemieni lapasten ohjeeseen. Tässäpä sellainen nyt olisi :)

SHELTTILAPASETLanka: Novita Nalle tai Novita Wool, kahta eri väriä (pohjaväri ja tehosteväri)
Puikot: sukkapuikot 3 mm tai 3,5 mm

Varsi:
Luo 48 s sukkapuikoille pohjavärillä ja yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo kaksi kerrosta 4 oikein, 2 nurin -joustinneuletta. Kolmannella kerroksella tee palmikonkierrot; *siirrä kaksi silmukkaa apupuikolle työn taakse, neulo 2 s oikein, neulo työn taakse siirretyt silmukat oikein, neulo kaksi nurin*, jatka *-* kerroksen loppuun. Neulo neljä kerrosta 4 oikein, 2 nurin ja tee seuraavalla kerroksella taas palmikonkierrot. Jatka näitä kerroksia niin kauan että varsi on sopivan mittainen, itse tein palmikonkierrot viisi kertaa. Tee vielä kaksi kerrosta 4 oikein, 2 nurin.Mikäli palmikoiden neulominen tuottaa ongelmia, voi varressa tehdä myös normaalia 2 oikein, 2 nurin -resoria. Tarkempia ohjeita palmikoiden tekemiseen löytyy esimerkiksi täältä.

Varren jälkeen neulo yksi kerros oikein ja lisää samalla tasaisesti 4 silmukkaa (yht. 52 s). Neulo neljä kerrosta oikein ja ota tehosteväri mukaan työhön. Neulo kirjoneuletta kaavioiden mukaan, vasemman puolimmainen on ensimmäinen ja toinen puikko, oikea kolmas ja neljäs.

KAAVIOT

 

Valkoinen ruutu: pohjaväri, punainen ruutu: tehosteväri, musta ruutu: ei silmukkaa

HUOM kun kirjoneuleessa tulee pitkiä pätkiä samalla värillä, kuljeta toista lankaa mukana kiertämällä sitä neuleen mukana (kuten tällä videolla).

Peukalon aukko:
Peukalo tulee vasemmassa kädessä neljännen puikon loppuun (vihreä viiva kaaviossa) ja oikeassa kädessä kolmannen puikon alkuun (sininen viiva kaaviossa). Neulo kerroksella 12 joko vihreään tai siniseen viivaan asti, neulo kymmenen silmukkaa apulangalle, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudestaan kaavion mukaan. (Täältä näkee taas tarkempia ohjeita mikäli aukkopeukalon tekeminen ei ole tuttua. Tässä mallissa tosin tulee peukalot eri kohdassa kerrosta kirjoneuleen takia.)

Neulo kaavioiden mukaan kerrokselle 36 asti tai niin kauan kunnes lapanen on riittävän pitkä (peittää nimettömän kokonaan).

Kärkikavennukset:
Kavenna ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa: neulo yksi silmukka oikein, neulo seuraavat kaksi silmukkaa takareunoistaan oikein yhteen, neulo puikko loppuun.
Kavenna toisen ja neljännen puikon lopussa: neulo oikein kunnes puikolla on jäljellä kolme silmukkaa, neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen, neulo yksi oikein.
Jatka kunnes jäljellä on kahdeksan silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Peukalo:
Poimi apulangalle neulotut silmukat ja kaksi silmukkaa kummastakin reunasta = 24 s. Neulo oikeaa joko pohjavärillä, tehostevärillä tai jatkaen shakkiruudutusta. Itse tein peukalon tehostevärillä. Neulo niin kauan, kunnes peukalon kynsi peittyy ainakin puoliväliin. Tee kavennukset: yksi kerros *yksi oikein, kaksi oikein yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun. Seuraava kerros oikein. Seuraavat kaksi kerrosta: *neulo kaksi oikein yhteen*, toista *-* koko kerroksen ajan. Jäljelle jää neljä silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se jäljelle jääneiden silmukoiden läpi.

Viimeistely:
Päättele kaikki langanpäät huolellisesti. Kastele lapaset ja asettele ne muotoonsa kuivumaan tasoon, tämä auttaa käsialan tasaamisessa. Voit myös höyryttää lapaset kevyesti.

Tämä oli tosiaan minun ihan ensimmäinen puhtaaksi kirjoitettu neuleohje, eli jos on epäselvyyksiä tai virheitä niin kertokaa, korjaan ohjeeseen! Ja laittakaa toki kuvaa jos joku tällä ohjeella lapasia tekee, näkisin mielelläni :)

3 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta : ) Tein ohjeesi mukaan lapaset. Lankana Seitsemän Veljestä ja puikot nro 3. Varren neuloin 2o 2n neuleena. Tehostelanka musta ja pohjaväri harmaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon lukijaksi liittymisestä, minä liityin myös tämän blogin :) nää lapaset on aivan ihanat, minun täytynee tilata mummoltani tällaiset jossain vaiheessa ;)

    sheltinkanssa.blogspot.fi

    VastaaPoista