tiistai 26. elokuuta 2014

Järjestelmällisyyttä, hep!

Eiliset ohjatut jäivät väliin omasta sairastelustani johtuen. Sohvalla maatessa saa kuitenkin mukavasti aikaa pohtia kaikenlaista, ja nyt sain aikaiseksi tehtyä meille kunnon suunnitelman, mitä tehdä missä järjetyksessä. Siksi pistän nyt vähän itselleni ylös tätä, että voin katsoa että niin mitäs seuraavaksi ja toivottavasti tulee oikeasti pidettyä kiinni suunnitelmasta. (Toisin sanoen ei mitään mielenkiintoista tekstiä vaan omaa muistilistaa luvassa.)

Ensinnäkin, nyt olisi aika vähän rytmittää tätä harrastusta (siis nimeomaan agilitya). Nyt ollaan reilu vuosi treenattu aika lailla koko ajan. Ensin kesäkuusta joulukuuhun sen verran että kerran viikossa ohjatut treenit ja noin kerran kahteen kuukauteen omatoimisesti. Kevättalvella aloin käymään omatoimisesti jo useamman kerran kuussa, keväällä aloiteltiin kisoja möllien muodossa ja omatoimitreenaaminenkin lisääntyi melkein kerta viikkoon. Eli tätä nykyä agilitya on kaksi-kolme kertaa viikossa. Siinä välissä on ollut pari kertaa pientä taukoa, mutta silloinkin on tullut jotain pientä tehtyä itsenäisesti.

Meidän treenailua on siis jo muutamisen kuukautta voinut kuvailla suht aktiiviseksi. Jos näin jatketaan ja lisätään päälle vielä kisat, niin sanoohan jo terve järkikin ettei koira voi mitenkään pysyä kunnossa, kun sen pitäisi jatkuvasti antaa kaikkensa useamman kerran viikossa. Kyseessä on kuitenkin hyvin rasittava laji ja varsin usein kuulee tarinaa rikkinäisistä koirista. Varovaisuutta ei siis voi liikaa korostaa.

Nyt siis tahtoisin vähän rytmittää meidän vuotta. Mahduttaa sinne sekaan kunnon, vähintään kuukauden mittainen tauko, treenikausi ja kisakausi. Treeni- ja kisakausi menee luultavasti hieman päällekkäin ja sekoittuvat toisiinsa, kun me emme mitenkään aktiivisesti tule kisoissa käymään ja ei ole mahdollisuutta käydä kovin kaukana - eli ei ole hirveästi valinnanvaraa siihen että milloin kisataan.

Meillä on keinun uudelleenrakentaminen niin kesken että ihan vielä ei ole tauon aika. Nyt treenataan pari kuukautta ja käydään vihdoin vähän treenilistaa läpi (se on pysynyt muuttumattomana jo muutaman kuukauden...) ja treenataan keinu täydelliseksi. On tässä vielä parit kisatkin tulossa. Marras-joulukuussa pidetään kunnon tauko, jolloin keskitytään peruskuntoon. Vuodenvaihteen jälkeen olisi taas treenikausi, aloitellaan kevyesti hyppytekniikalla ja muulla tärkeällä ja suoraan sanottuna suht tylsällä teemalla. Siitä vähitellen lisätään treenin määrää ja huhtikuussa alkaisi taas kisaaminen. Sen pidemmälle en vielä jaksa suunnitella.

Tietysti tässä on monta muuttujaa matkassa kun on kyseessä varsin pitkän aikavälin tapahtumat, mutta pääpointti on se että ei mennä koko vuotta mentaliteetillä treenataan ahkerasti, kisataan ahkerasti vaan annetaan koiralle aikaa palautua ja levätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti