lauantai 7. maaliskuuta 2015

Nams

Hetki sitten heräsin siihen todellisuuteen että nakeissa on paljon suolaa ja nitriittiä. Varsin yksinkertainen asia mutta niin vain olen sen täysin sivuuttanut. Koska treeneissä voi hyvinkin mennä Jedin kitaan kaksikin nakkia palkan muodossa (Jedin kokoon suhteutettuna paljon), olen miettinyt jotain terveellisempää vaihtoehtoa namiksi. Jedin tuntien tämä ei ole aivan helppo homma, sillä herran makuaistilla on hyvin selkeät vaatimukset sille, mikä on syötäväksi kelpaavaa, saatika sitten niin hyvää että sen eteen tekisi mitä vain.

Tänään oli siis namintekopäivä: kattila porisemaan ja kivipiirat ja sian munuainen keittymään.


Kun elimet ovat kypsiä niin  pilkon ne pienemmiksi paloiksi, laitan uuniin vielä vähän kuivumaan, jaan pusseihin ja laitan jääkaappiin ja pakkaseen. Pakkasesta voi sitten ottaa myöhemmin sulamaan tarvittavan määrän, kun jääkapissa tämä tavara ei säily kauaa.

Kivipiirat keitettynä
Koko satsi valmiina

Olen joskus aiemminkin keitellyt broilerin sydämiä ja kivipiiraa nameiksi, mutta se on ollut kertaluontoista lähinnä nakkien helppouden takia. Kivipiiran maittavuus siis taattu, reaktiota munuaiseen odotan innolla. Menneellä viikolla keitin myös sian sydämen, joka oli Jedin mielestä ehkä jopa parempaa kuin nakit. Ainoa miinuspuoli on se, että siinä on  suonia ja onteloita, joten siinä on hieman vähemmän namiksi kelpaavaa tavaraa. Kelpuutan itse vain tiiviin tavaran, jotta taskut pysyisivät edes suht siisteinä. Höttöisimmät kohdat laitoin erikseen jääkaappiin ja laitoin parina päivänä Jedin ruoan joukkoon. Kokeilun arvoista olisi myös maksa, treenatessa saisi sitten A-vitamiinin tarvettakin tyydytettyä. Yksi vaihtoehto on tehdä myös sosetta lihasta/sisäelimestä, sekoittaa joukkoon esimerkiksi kananmunaa ja jauhoja pitämään seosta kasassa ja tunkea uuniin - esimerkiksi tässä on yksityiskohtaisemmat ohjeet. Vielä en ole tätä malttanut kokeilla.

Tämän namivallankumouksen yhteydessä on tapahtunut myös pieni ruokavallankumous. Jedi saa nykyään huomattavasti enemmän lihaa ja sisäelimiä ja kuivaruoan määrä on vähentynyt. Edelleen Jedi kuitenkin saa nappuloita, ne toimivat hyvänä kuidunlähteenä ja takaavat sitä ettei mistään ravintoaineesta tule vahingossakaan puutetta. Nappulana on tällä hetkellä Pure Naturalin Active, joka on maistuvuudeltaan ollut huippuluokkaa - kelpaa Jedille ihan naminakin, joskaan ei se mikään superherkku ole. Myös proteiinin ja rasvan prosenttiosuudet ovat minua miellyttäviä, 34/27. Olen myös laskenut vitamiinien ja kivennäisaineiden tarvetta ja tällä hetkellä Jedi saa purkista D- ja E-vitamiinit, sinkin, kalkin ja rankkojen treenien/kisojen aikaan magnesiumin.

Olen huomannut todella suuren eron Jedissä! Paitsi että turkki kiiltää ja on tuuheaa, kynnet ovat vahvemmat ja lihaksia on enemmän, on Jediin tullut oikeasti lisää energiaa. Epäilen että magnesium ja E-vitamiini pitävät lihakset paremmassa kunnossa ja kun ei ole niin paljoa jumeja niin on mukavampi ollakin. Lisäksi Jedi on syönyt todella hyvin ja se tuntuu nykyään jopa varsin ahneelta. Se voi toki johtua siitä, että Jedillä on ikää lisää, Jedin sukulaisistakin osa on nuorempana olleet huonoja syömään ja vanhemmiten alkaneet syömään paremmin. Tietysti Jedi myös tykkää lihasta enemmän kuin nappulasta, mutta aiemmin se on reilusti jättänyt nappulat ja muut "pahat" ruuat syömättä ja närppinyt lihat, nykyään se syö aina kupin tyhjäksi, myös ne pahat ruoat. Mutta luulen myös ettei Jediä närästä ainakaan niin paljoa kuin aiemmin, eli ruoka maittaa siksi paremmin.

Näkyvä muutos Jedissä on saanut minut innostumaan sen ruokavalion kehittämisestä vielä parempaan suuntaan, joten laskutoimitukset ja tiedon hankkiminen jatkuvat! Ehkä joskus vielä Jedi siirtyy kokonaan raakaruoalle, en tiedä vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti